היום הילדים שלנו הם בסך הכל תלמידים בבתי הספר. אך הזמן עובר במהירות והילדים בסופו של דבר יהפכו לבוגרים. נראה שרק אתמול הלכו לכיתה א‘, ועוד רגע הם כבר הופכים לחיילים ואחר כך אזרחים המשתלבים בחברה.
המטרה של מערכת החינוך היא לספק להם את הכלים לצורך השתלבות בחברה ולצורך הגשמתם האישית. בשנים האחרונות דובר על חשיבותם של מקצועות הליבה, בתור כלי המכין את דור העתיד לשוק העבודה. אך אסור לנו לטעות, מטרת החינוך היא לא רק להעניק כלים מקצועיים להשתלבות בשוק העבודה. המטרה היא להעניק לילדים חינוך ערכי, להעצים את המסוגלות האישית, ללמד אותם לחשוב מחוץ לקופסה ולהוביל תהליכים. זוהי ההכנה האמתית לאתגרים של החיים, וזוהי המשמעות של מנהיגות.
כל ילד מתמודד עם אתגרים, וימשיך להתמודד עם אתגרים גם בעתיד. זה נכון ברמת הפרט וזה נכון ברמה החברה. ואנו רוצים לספק לילדים את ארגז הכלים המאפשר להם להתמודד עם אתגריי ההווה, כמו גם אתגרי המחר.



מהי מנהיגות ומה חשיבותה?
השאלה מהי מנהיגות סקרנה תמיד פילוסופים וחוקרים. בעבר חשבו כי מנהיגות היא תכונה מולדת, אך מתוך התבוננות על העובדות התבססה ההבנה כי מנהיגות היא אוסף של תכונות אותן ניתן להטמיע ולפתח.
המנהיג הוא אינו זה שחושב שרק הוא צודק וכופה את דעתו על אחרים. המנהיג הוא זה המסוגל לראות גם את הצרכים של האחר, להעניק השראה ולהוביל אחרים באמצעותה למען מטרה משותפת. וישנו עוד אוסף שלם של תכונות הנדרשות לצורך השגת המטרות הללו, כולן תכונות שניתן לאמן ולתרגל.
המנהיגות חשובה לצורך התפתחותנו האישית ולצורך התפתחותנו כחברה. המנהיג יכול להגשים את שאיפותיו האישיות, וגם להוביל שינויים המשפיעים על הכלל. מנהיגות אינה נובעת מתוך הגדרת תפקיד והיא יכולה להתבטא בקבוצות קטנות וגדולות.
הסיבה שהחברה האנושית הגיעה להישגים גדולים היא בזכות היכולת להתארגן יחדיו ולשתף פעולה, וזו בדיוק המשמעות של מנהיגות. ומכאן גם נובעת חשיבותה. איננו יודעים אילו אתגרים יופיעו בפני הילדים של היום כאשר יגדלו, אך אנו יודעים כי הם זקוקים ליכולות מנהיגותיות על מנת לצלוח את האתגרים.
כיצד לפתח מנהיגות צעירה
מנהיגות היא לא תכונה מולדת, עלינו להיות אקטיביים ולחנך למנהיגות. ואת זה לא נוכל לעשות באמצעות שיטות הלימוד המסורתיות. עלינו למצוא את הדרכים להעניק לילדינו תכונות מנהיגותיות חשובות. אנו רוצים שילמדו לתקשר עם אחרים, להיות קשובים ולדעת איך להתבטא. הם צריכים ללמוד להבין את הצרכים של האחר, ואת היכולות השונות. לחשוב מחוץ לקופסה ולדעת שמותר להם לחשוב אחרת ולצאת נגד דפוסי מחשבה מקובלים. אנו רוצים לעודד את המחשבה היצירתית ואת היכולת לפתח אסטרטגיה לצורך השגת מטרות, תוך כדי שיתוף פעולה.
ברור לכולם שאלו הם אינם דברים אותם ניתן ללמד באמצעות ספרי הלימוד. אם כך כיצד ניתן לעשות זאת? נראה כי סדנאות מנהיגות, כמו אלו של חברת שרביט הן הדרך האפקטיבית ביותר. החברה בנתה מגוון של סדנאות מנהיגות המחנכות למנהיגות מתוך חוויה.